آسمان شب، از ستارگان تا صور فلکی (۱۳۹۶)
درباره قطعه
انجمن اسیمس و موسسه فرهنگى هنرى شهر آفتاب در اوایل سال ۱۳۹۶ یک فراخوان آهنگسازی تحت عنوان فراخوان مسابقه آهنگسازی سیمف منتشر کردند. منظور از سیمف (SIMF) جشنواره بینالمللی موسیقی شیراز (Shiraz International Music Festival) بود. تمامی آهنگسازان ساکن ایران بدون در نظر گرفتن شرایط سنی حق شرکت در این مسابقه را داشتند. برنامه به این صورت بود که متقاضیان باید سه پارتیتور از آثاری که تاکنون ساختهاند را ارسال میکردند و هیئت داروان بعد از بررسی ۱۲ آهنگساز را برای ساخت آثاری جدید انتخاب میکردند. آثار جدید در قالب جشنوارهای که قرار بود در تاریخ ۳۰ آبان تا ۴ آذر همان سال برگزار شود، توسط دو آنسامبل آلترنانس و کااِناِم-برلین به اجرا میرسید. این جشنواره متاسفانه به دلیل مسائل اداری هیچگاه برگزار نشد و در نهایت آثار ساخته شده در رویداد دیگری که گروه اسیمس در فرانسه تدارک دید به اجرا رسیدند.
من در فراخوان فوق پذیرفته شدم و قطعهام را تحت عنوان آسمان شب، از ستارگان تا صور فلکی برای مرحله دوم مسابقه آهنگسازی سیمف نوشتم که در نهایت توسط آنسامبل کااِناِم-برلین در فستیوال اسیمس در پاریس به اجرا رسید. این قطعه را به آنسامبل کااِناِم-برلین تقدیم کردم. اعضای هیئت داوران در این مسابقه از این قرار بودند: ژان لوک هِروِه، رِبکا لِنتون، ژان لوک مُنِه، على گرجى، سارا اباذری، مهدی کازرونی، علیرضا فرهنگ، مهدی خیامی، آروین صداقت کیش و ارسلان عابدیان.
ایده اصلی قطعه مربوط به تقابلِ مفاهیمِ متضاد نقطه و خط است. من به این پدیده توجه کردم که عنصر بنیادی نقاشی نقطه است، همچنین مفهوم نقطه در موسیقی و زبان نیز وجود دارد. اصوات مقطع در موسیقی یا مخارج حروف در زبان مصادیق نقطه هستند. اما نکته جالب توجه که نام قطعه با توجه به آن انتخاب شده، مربوط به یک پدیده ذهنی است. انسانِ نخستین در نگاهِ به آسمانِ پرستاره شب در ابتدا تنها مجموعهای از نقاط روشن را میدید. اما بالاخره افراد خلاقتری پیدا شدند که فهمیدند میتوان این نقاط را در ذهن به هم وصل کرد و تصاویری را تجسم نمود. اینگونه بود که صور فلکی به تدریج شکل گرفتند. به نظر میرسد که این روند در زبان و موسیقی نیز کموبیش طی شده است. قطعه حاضر تلاشی است در جهت تفکر و تجسمِ رسیدن از مفهوم نقطه به خط.
این قطعه را برای فلوت، ابوا و کلارینت باس نوشتم که توسط ربکا لنتون (فلوت)، گودقون قشکه (ابوا) و تئو نابیشت (کلارینت باس) به اجرا رسید.
اطلاعات مربوط به اجرای این قطعه در کنار قطعات دیگر آهنگسازان را میتوان در آرشیو فعالیت آنسامبل کااِناِم-برلین در سال ۲۰۱۸ جستجو کرد.
اجرای قطعه
این قطعه در تاریخ ۱۸ نوامبر ۲۰۱۸ در سالن اجتماعات کالج فرانسوی-بریتانیایی در بنیاد دویچه د لا مورته پاریس در قالب جشنواره موسیقی معاصر اسیمس (ACIMC) و با حمایت مهربانانه بنیاد موسیقی ارنست فون زیمنس، بنیاد فرانسیس و میکا سالابرت و دانشگاه بینالمللی سیته پاریس به اجرا رسید.